Έργα

ΠΡΑΞΗΣ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Το προτεινόμενο έργο αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη δράσεων ΔσΠ βιοαποβλήτων στο Δήμο Χερσονήσου, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού – στόχου του συστήματος. Η οργάνωση του συστήματος θα γίνει από το Δήμο σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνθήκες.

Βασικοί στόχοι της υλοποίησης του έργου είναι:

  • Η ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων οικιακής προέλευσης και προσομοιαζόντων.
  • Η ευαισθητοποίηση του κοινού, για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.

Οι προαναφερθείσες δράσεις, συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, μέσω του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) (ΦΕΚ 185Β/29.09.2020), του ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης καθώς και του Το.Σ.Δ.Α. Χερσονήσου.

 

Ο νέος ΕΣΔΑ καθιστά υποχρεωτική τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων από τις 31/12/2022 και θέτει συγκεκριμένους στόχους χωριστής συλλογής για τα έτη 2025 και 2030, ήτοι 35% και 40% αντίστοιχα.

Γενικότερα, μέσω των παραπάνω δράσεων, που προβλέπεται να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του προτεινόμενου έργου, και υπό το πρίσμα της αειφόρου χρήσης των πόρων, την πρόληψη της υποβάθμισης και της αποκατάστασης, διατήρησης ή βελτίωσης του περιβάλλοντος, προωθείται η επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

·       Η εφαρμογή της προετοιμασίας προς επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης με χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.

·       Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, για την εκτροπή από διάθεση σε χώρο ταφής του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών αποβλήτων.

·       Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, για την καθιέρωση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σε επίπεδο Δήμου, προς παραγωγή και χρήση περιβαλλοντικά ασφαλών υλικών, παραγόμενων από την επεξεργασία τους.


 

Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος

Στο χώρο των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Χερσονήσου πρόκειται να κατασκευαστεί Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος.

Τα αστικά και τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα που συλλέγονται σε καθημερινή βάση από τα απορριμματοφόρα, αφού ζυγιστούν και καταγραφούν, θα  διαχέονται εντός της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής όπου και θα διαχωρίζονται από μία συστοιχία αυτόματων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας σε οργανικά, ανακυκλώσιμα και υπολείμματα. Παράλληλα, σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις, θα πραγματοποιείται με αυτόματες συνθήκες αερόβιας επεξεργασίας εντός της Μονάδα Κομποστοποίησης Οργανικού Υλικού, η παραγωγή Compost, ενός εξαιρετικής ποιότητας υλικού με πολλαπλές, γεωργικές κυρίως χρήσεις.

Η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος, σχεδιάζεται με σκοπό την σταδιακή εκτροπή από την ταφή των εισερχομένων στο ΧΥΤΑ απορριμμάτων, σε ποσοστό 80%, και περιλαμβάνει τις εξής υποδομές:

1.Μονάδα υποδοχής & χώρος παραλαβής των εισερχομένων αποβλήτων

Πρόκειται για κλειστό στεγασμένο κτίριο στο οποίο θα γίνεται η παραλαβή όλων των εισερχομένων αποβλήτων, αφού πρώτα ελεγχθούν, καταγραφούν και ζυγιστούν. Απομακρύνονται τα τυχόν ανεπιθύμητα υλικά (επικίνδυνα, ακατάλληλα κλπ) και προωθούνται στις επόμενες μονάδες αναλόγως της φύσης των αποβλήτων.

2.Μονάδα προεπεξεργασίας

Μετά την παραλαβή των εισερχόμενων στερεών απορριμμάτων στη μονάδα υποδοχής, εκείνα διαχέονται με αυτόματη διαδικασία (φόρτωση με γερανό και μεταφορά σε ταινιόδρομους) στο επόμενο στάδιο, αυτό της προεπεξεργασίας που περιλαμβάνει:

  • Τη διάνοιξη σάκων και τη διάσχιση των πλαστικών συσκευασιών
  • Το μηχανικό διαχωρισμό των απορριμμάτων σε τρία κλάσματα:

α)λεπτόκοκκο κλάσμα στο οποίο συσσωρεύονται τα οργανικά

β) υπερμεγέθες κλάσμα στο οποίο συσσωρεύονται τα ανακυκλώσιμα (χαρτόνι, 

πλαστικό, γυαλί κλπ)

γ) ενδιάμεσο κλάσμα στο οποίο συσσωρεύονται τα υπολείμματα της

     διεργασίας.

3.Μονάδα κομποστοποίησης

Πρόκειται για κλειστή μονάδα αερόβιας επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος , εντός της οποίας θα υπόκειται σε αερισμό, διαβροχή και αναμόχλευση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 24 ημερών.

  Με το πέρας της βιολογικής αυτής επεξεργασίας θα προκύπτουν δυο ρεύματα οργανικών:

α)το ρεύμα οργανικών από τα Αστικά Σύμμεικτα Απορρίμματα (Α.Σ.Α.) το οποίο θα χρησιμοποιείται σε αναπλάσεις, αναδασώσεις κλπ.

β) το ρεύμα από τα προδιαλεγμένα οργανικά (προδιαλογής στην πηγή) το οποίο θα χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες στην γεωργία ως compost καλής ποιότητας.

Το εξαγόμενο αυτό υλικό από το ρεύμα των προδιαλεγμένων οργανικών, μετά την τελική χουμοποίηση του (βιολογική αερόβια αποσύνθεση), θα οδηγείται στην μονάδα τυποποίησης για την ενσάκιση και την περαιτέρω προώθησή του.

4.Ραφηναρία

Για τον καθαρισμό του compost προβλέπεται μονάδα εξευγενισμού από περιστροφικό κόσκινο και βαρυμετρικό διαχωρισμό‐αεροδιαχωρισμό. Το τελικό προϊόν θα οδηγείται σε χώρο τελικής ωρίμανσης στον οποίο θα αποθηκεύεται προσωρινά μέχρι την τυποποίηση και την τελική του διάθεση. Αφού πιστοποιηθεί με χημικούς εργαστηριακούς ελέγχους και βάσει των τηρούμενων ποιοτικών προδιαγραφών το τελικό αυτό προϊόν θα αποτελεί ένα εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό για θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες.

5.Μονάδα μετακομιδής υπολειμμάτων

Η μονάδαμετακομιδής υπολειμμάτων θα αποτελείται από διατάξεις διαχείρισης των υπολειμμάτων προερχόμενων από την μηχανική διαλογή και την ραφηναρία. Τα ευμεγέθη υπολείμματα θα υπόκεινται σε τεμαχισμό και στην συνέχεια το σύνολο των υπολειμμάτων θα μεταφέρεται με αυτοκινούμενα μέσα στο ΧΥΤΥ για τελική διάθεση.

Για την εύρυθμη λειτουργία των προαναφερόμενων μονάδων προβλέπονται τα  παρακάτω:

-Προμήθεια νέου κινητού εξοπλισμού (4 φορτωτές & 3 φορτηγά)

– Οδοποιία περιλαμβάνοντας και κατάλληλους χώρους και πλατεία ελιγμών απορριμματοφόρων και οχημάτων μεταφοράς

    Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για την απορροή των επιφανειακών και όμβριων υδάτων

    Έργα αντιρρύπανσης για την επεξεργασία των αερίων (σκόνη & οσμές) καθώς και την συλλογή – επανακυκλοφορία των υγρών αποβλήτων –στραγγισμάτων.

  Σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης –ηλεκτροδότησης και κατασκευή αποχετευτικού δικτύου

  Έργα για την αντικεραυνική προστασία και πυρασφάλεια.

  Λοιπά έργα όπως ηλεκτροπαραγωγικό ζεύγος , εξωτερικός φωτισμός, φυτεύσεις κλπ.

Η επικείμενη κατασκευή της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων συνδυαστικά με τις εγκαταστάσεις Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος εντός του ΧΥΤΑ Χερσονήσου αποτελεί βασικό εργαλείο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγόμενων στερεών απορριμμάτων.

Το υπό δημοπράτηση έργο με εκτιμώμενη αξία της σύμβασης 52.163.983,46 €, αφορά στην κατασκευή Μονάδας Μηχανικής ‐ Βιολογικής Επεξεργασίας(MBΕ) με δυναμικότητα 72.400 t/έτος, που προκύπτει από τον εγκεκριμένο ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης καιτεκμηριώνεται ως εξής:

  • Σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα (Α.Σ.Α.) δυναμικότητας 35.500 t/έτος
  • Υλικά Ανακύκλωσης (Α.Υ.) δυναμικότητας 10.000 t/έτος
  • Προδιαλεγμένα Οργανικά δυναμικότητας 26.900 t/έτος

Από περαιτέρω ανάλυση των παραπάνω ποσοτήτων αποβλήτων που θα προσκομίζονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) προκύπτουν τα εξής:

  • Στο Τμήμα Επεξεργασίας με συνολική δυναμικότητα 45.500 t/έτος θα μεταφέρονται οι εξής ποσότητες:
  • Σύμμεικτα Α.Σ.Α. με ετήσια δυναμικότητα 35.500 t/έτος
  • Υλικά Ανακύκλωσης με ετήσια δυναμικότητα 10.000 t/έτος
  • Στο Τμήμα Κομποστοποίησης Οργανικού με συνολική δυναμικότητα 48.910 t/έτος θα μεταφέρονται οι εξής ποσότητες:
  • Οργανικό κλάσμα από τα σύμμεικτα Α.Σ.Α. με ετήσια δυναμικότητα 35.500 t/έτος x42% = 14.900 t/έτος
  • Προδιαλεγμένα Οργανικά δυναμικότητας 26.900 t/έτος
  • Ιλύες από Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων με ετήσια δυναμικότητα 5.500 t/έτος
  • Πράσινα απορρίμματα με ετήσια δυναμικότητα 1.600 t/έτος.

Η σύμβαση περιλαμβάνεται στο υποέργο 2 της Πράξης : «Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος στο ΧΥΤΑ του Δήμου Χερσονήσου» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με βάση την απόφαση ένταξης με αρ. πρωτ. 5744 από 5/5/2017 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΕΠ ΤΟΥ ΕΤΠΑ ΚΑΙ ΤΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” και έχει λάβει κωδικό MIS 5001221. Η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο ΤΣ-85%) και από εθνικούς πόρους και έχει εγγραφεί στο ΠΔΕ με ΚΩΔΙΚΟ ΕΝΑΡΙΘΜΟΥ 2017ΣΕ27510021. Η ιδιωτική συμμετοχή θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Φορέα.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε: α) 18 μήνες, για την ολοκλήρωση όλων των κατασκευαστικών εργασιών της μονάδας (συμπεριλαμβανομένων των μελετητικών εργασιών), β) 6 μήνες, για τη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας, γ) τρία (3) έτη, για τη λειτουργία της μονάδας, δ) επιπλέον τρία (3) έτη, για τη λειτουργία της μονάδας, εφόσον ο Φορέας ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα προαίρεσης.

Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών

Στη θέση «Ανισσαράς» του Δήμου Χερσονήσου πρόκειται να κατασκευαστεί το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών εντός των εγκαταστάσεων του οποίου θα συλλέγονται πάσης φύσεως «ελαττωματικά» υλικά, τα οποία αφού ταξινομηθούν, τροποποιηθούν και επισκευαστούν, θα διατίθενται ξανά προς χρήση στους πολίτες, προάγοντας την κυκλική οικονομία. Εκτός από αυτές τις δραστηριότητες  προβλέπεται να λειτουργήσουν χώροι αναψυχής, εργαστήρι αναλύσεων και συνεδριακός χώρος όπου θα φιλοξενούνται συνέδρια και εκδηλώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Το έργο αυτό που εναρμονίζεται πλήρως με την νέες Ευρωπαϊκές Οδηγίες περί κυκλικής οικονομίας  αλλά και της μείωσης  παραγωγής αποβλήτων, έχει ως κύριο στόχο να προωθήσει την τάση της επαναχρησιμοποίησης στο ευρύ κοινό μέσω δραστηριοτήτων δικτύωσης, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και υποστήριξης  ενώ θα βασίζεται:

  • Στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων-επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιούν απόβλητα και ανεπιθύμητα υλικά ως πόρους και πρώτη ύλη για το σχεδιασμό και δημιουργία νέων προϊόντων.
  • Στην προώθηση διαδικασιών που παρέχουν ευκαιρίες κατάρτισης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων στο χώρο εργασίας για το προσωπικό, τους εκπαιδευόμενους, τους επισκέπτες, τους εθελοντές και την τοπική κοινότητα.
  • Στον σχεδιασμό προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης που προωθούν την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, την ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, διεθνείς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και την ντόπια αγορά.

Το κέντρο θα προβάλλει την καινοτομία στο σχεδιασμό δράσεων σχετικά με τη διαχείριση υλικών, θα συνεργάζεται με τοπικές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανώσεις για δράσεις επαναχρησιμοποίησης και θα προσδίδει πράσινο προφίλ στο σύνολο της περιοχής. Επίσης θα αποτελέσει ένα εντελώς νέο και πρωτοποριακό είδος υποδομής στην επαναχρησιμοποίηση υλικών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Μεσόγειο.