Κομποστοποίηση

Τι είναι η κομποστοποίηση?

Η κομποστοποίηση είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και των φυτικών υπολειμμάτων του κήπου σε χρήσιμο λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και στις γλάστρες μας.

Κομποστοποιητής

Η οικιακή κομποστοποίηση πραγματοποιείται με την βοήθεια ενός κομποστοποιητή. Ο κομποστοποιητής είναι ένας κάδος (πλαστικός ή ξύλινος ή μεταλλικός) στον οποίο τοποθετούνται οργανικά απόβλητα μαζί με άλλα υλικά, ανά στρώσεις, προκειμένου να μετατραπούν αυτά σε χρήσιμο για το χώμα λίπασμα.

Τοποθέτηση κομποστοποιητή

Επιλέγουμε την κατάλληλη γωνία του κήπου για να τοποθετήσουμε τον κομποστοποιητή,  σε μέρος που έχει ήλιο και πάνω σε χώμα, όχι σε άσφαλτο, μπετόν ή πέτρα.

Το χώμα πριν την αρχική τοποθέτηση του κομποστοποιητή, θα πρέπει να έχει σκαφτεί ώστε όλοι οι απαραίτητοι μικροοργανισμοί  να έχουν την δυνατότητα να μπουν στον κάδο με το κομπόστ.

Η βάση του κάδου θα πρέπει να τοποθετείται κατευθείαν πάνω στο χώμα.

Γέμισμα του κάδου κομποστοποίησης

Το πρώτο γέμισμα του κάδου καλό είναι να γίνει όταν ο καιρός είναι ζεστός. Όταν κάνει κρύο δεν υπάρχουν οι πολύτιμοί γαιοσκώληκες και οι άλλοι απαραίτητοι οργανισμοί, για να μπουν μέσα στο κομπόστ και τα απόβλητα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν αλλά γίνονται κομμάτια-κομμάτια και σαπίζουν.

Στο πρώτο γέμισμα βάζουμε στον κάδο 2-3 κουβάδες  κανονικό χώμα για φυτά, όπου υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι οργανισμοί για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός τους.

Στην συνέχεια βάζουμε όλα τα οργανικά /ζωντανά απορρίμματα της κουζίνας, του σπιτιού και του κήπου. Καλό θα ήταν να γεμίζει ο κάδος διαδοχικά και ενδιάμεσα να απορρίπτονται και φύλλα δέντρων, κλαδιά και χορτάρι.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται στην κομποστοποίηση?

Φλούδες από φρούτα, κοτσάνια, υπολείμματα φρούτων, λαχανικών ή χορταρικών

Υπολείμματα από σαλάτες, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα λάδια και ζουμιά

Οργανικά λιπάσματα όπως κοπριές (από κότες, κουνέλια, αγελάδες ή άλογα) και καστανόχωμα

Στάχτη από τζάκι, τσόφλια αυγών, πριονίδι, υπολείμματα βοτάνων και καφέ

Χαρτιά κουζίνας, όπως χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, μαλακές χάρτινες σακούλες

Τι υλικά δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην κομποστοποίηση?

Πέτρες, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα κτλ

Κόκκαλα, κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών, λίπη, λάδια,

Στελέχη άρρωστων φυτών, στάχτη από κάρβουνα, περιττώματα ζώων, τυπωμένο χαρτί

Άλλες υποδείξεις

Τα βακτήρια δεν μπορούν να δουλέψουν εάν το μέρος είναι στεγνό, για αυτό το κομπόστ θα πρέπει να είναι υγρό, όχι όμως βρεγμένο γιατί το πολύ νερό εμποδίζει τον αερισμό.

Μπορούμε να ρυθμίζουμε τον αερισμό και την υγρασία με καπάκι. Εάν βάζουμε υπολείμματα από φαγητό, τότε η υγρασία είναι συνήθως σωστή και μόνο το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό.

Μπορούμε να βάζουμε βρεγμένα υλικά πάνω σε στεγνά και χοντρά υλικά πάνω σε λεπτά.

Το κάθε στρώμα να είναι περίπου 10-15 εκ.

Μεγάλα κλαδιά από θάμνους ή δέντρα, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια

Είναι πάντα καλύτερα να γίνει ανάμειξη των υλικών  και εάν χρειάζεται να προσθέτουμε και χώμα από λουλούδια

Θα πρέπει να αποφεύγουμε ότι περιέχει  χημικά καθώς σκοτώνουν τους γαιοσκώληκες και τα ζωύφια και κάνουν κακό στην ανακύκλωση.

Το χαρτόνι και τις εφημερίδες τις βάζουμε πρώτα στο νερό να μαλακώσουν. Χρωματιστά χαρτιά και περιοδικά δεν κομποστοποιούνται.

Αερισμός και οξυγόνο

Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνει οξυγόνο από τα ανοίγματα του πάτου, διότι διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει περίπτωση να σαπίσει κάποιο από τα υλικά που θα προκαλούσε δυσοσμία και ενδεχόμενη παρουσία εντόμων/τρωκτικών κτλ

Για αυτό πρέπει:

Τα απορρίμματα να μην είναι πολύ μικρά και κολλημένα μεταξύ τους σαν μία μάζα. Μικρά φύλλα από λάχανο και κοτσάνια από λουλούδια ή ακόμα λίγα μικρά κλαδάκια βοηθάνε να αποφύγουμε το πρόβλημα και βοηθούν στην κομποστοποίηση.

Αφήνουμε το γρασίδι και τα χόρτα να στεγνώσουν λίγο πριν τα τοποθετήσουμε στον κάδο

Τα υγρά απορρίμματα /ζουμιά, τα βάζουμε μέσα σε χαρτί ή εφημερίδα

Η επιφάνεια του κομπόστ προσέχουμε να μην είναι επίπεδη, αλλά να κάνει ένα μικρό βουναλάκι προς τη μέση.

Το κομπόστ κατά διαστήματα το ανοίγουμε λίγο με ένα φτυάρι ή κάνουμε τρύπες- είναι σημαντικό γα τον αερισμό

Κομπόστ τον χειμώνα

Το χειμώνα η οργανική ανακύκλωση γίνεται πιο δύσκολα.

Για να την βοηθήσουμε, προσθέτουμε χόρτα και φύλλα και φροντίζουμε να υπάρχουν πολλά φρέσκα σκουπίδια ώστε ο κάδος να είναι αρκετά γεμάτος για να μπορούν οι οργανισμοί να επιβιώνουν.

Έντομα-μύγες

Για την αποφυγή των εντόμων πάνω στο κομπόστ, προσθέτουμε χώμα για λουλούδια ή σκόνη από μάρμαρο/πέτρες

Τι προσφέρει η οικιακή κομποστοποίηση σε νούμερα…

Πάνω από το 40% των οικιακών απορριμμάτων είναι οργανικά

Το 80% από αυτά μπαίνει στον κάδο κομποστοποίησης

Αποτέλεσμα κομποστοποίησης: 400-600kg / έτος λιγότερα απορρίμματα για μία τετραμελή οικογένεια