ΠΡΟΛΗΨΗ

Τι είναι η Πρόληψη Αποβλήτων

Η πρόληψη αποβλήτων περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες, που μειώνουν: την ποσότητα των αποβλήτων, τις επιβαρύνσεις των αποβλήτων στην υγεία και το περιβάλλον, την παρουσία βλαβερών ενώσεων σε υλικά και προϊόντα, και , που πραγματοποιούνται πριν τα προϊόντα ή τα υλικά περάσουν στο ρεύμα των αποβλήτων (Οδηγία ΕΕ 2008/98)

01. Πρόληψη

Παράγω λιγότερα απόβλητα, καταναλώνω υπεύθυνα, ανταλλάσσω, χαρίζω ή χρησιμοποιώ ξανά

02. Επανάχρηση

Προσέχω τα πράγματα μου, τα επιδιορθώνω αν χαλάσουν, τα δίνω
για επαναχρησιμοποίηση.

03. Ανακύκλωση

Ξεχωρίζω τα ανακυκλώσιμα & τα βάζω στα σωστά ρεύματα ανακύκλωσης.

04. Ανάκτηση

Αξιοποίηση Υλικών και ενέργειας.

05. Απόρριψη

Απόρριψη σε ΧΥΤΑ.

✔Αποφεύγουμε τα πλαστικά και γενικά τα αντικείμενα μίας χρήσης. Αντί για πλαστικές σακούλες επιλέγουμε τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Αντί για πλαστικά καλαμάκια επιλέγουμε βιοδιασπώμενα οικολογικά καλαμάκια. Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών ποτηριών, πιάτων, μαχαιροπήρουνων μιας χρήσης, κι επιλέγουμε άλλα, κατασκευασμένα από πιο οικολογικά υλικά.
✔Για τα τρόφιμα μας, επιλέγουμε να πηγαίνουμε στην αγορά με λίστα των αναγκών μας και όχι αυθαίρετα. Προτιμάμε προϊόντα που δεν έχουν πολλές περιττές συσκευασίες. Τα τρόφιμα με μικρή διάρκεια ζωής αγοράζονται σε μικρές ποσότητες, έτσι ώστε να καταναλωθούν και να μην καταλήξουν ως απόβλητα.

Διαμορφώνουμε το καθημερινό μας μενού, έτσι ώστε να γίνεται χρήση όλων των τροφίμων που αγοράσαμε. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει περίσσεια φαγητού, το αποθηκεύουμε για κατανάλωση τις επόμενες μέρες. Εφαρμόζουμε την οικιακή κομποστοποίηση σε όσα τροφικά απόβλητα μπορούν να κομποστοποιηθούν (φλούδες-κουκούτσια φρούτων, λαχανικά, υπολείμματα τσαγιού και καφέ κτλ.)

✔Με προσθήκη φίλτρου νερού στη βρύση, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα του νερού, και να αποφευχθεί η κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών.
✔Στο γραφείο μας, εκτυπώνουμε ότι είναι απαραίτητο και προτιμάμε τα ηλεκτρονικά μέσα ( π.χ. email). Εκτυπώνουμε και στις 2 πλευρές του χαρτιού και  δεν πετάμε τις κενές σελίδες χαρτιού ενώ τέλος ανακυκλώνουμε το χαρτί στα σωστά σημεία.
✔Επιλέγουμε, εφόσον είναι εφικτό να επισκευάσουμε την χαλασμένες οικοσυσκευές, ενώ εάν αυτό δεν γίνεται, επιλέγουμε να τις ανακυκλώσουμε, εναποθέτοντας τες στα κατάλληλα σημεία ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών.
✔Διαλέγουμε έξυπνες συσκευές και λάμπες που δε σπαταλούν ρεύμα

Ποιές είναι οι επιπτώσεις των πλαστικών μιας χρήσης